top of page

INDONESIA

Lombok

August 2019

Als we dit westelijke puntje van Flores verlaten, zeilen we heerlijk relaxed onder gennaker verder langs de noordzijde van Sumbawa. Als we tussen de indrukwekkende vulkaan Sanbang en Sumbawa zijn, spuugt de vulkaan ineens indrukwekkende bruine rook uit en horen we gerommel. De wind neemt ook snel toe tot 20 knopen, de zee wordt onstuimig. Met moeite krijgen we de chute down.

De hele nacht zeilen we in een oncomfortabele hobbelige zee. We kunnen zelfs niet ankeren bij het mooie dorp Kananja. Dan maar doorzeilen en we droppen voor de nacht het anker in de betrekkelijke beschutting van Palau Medang. Met nog een nachtje op zee op naar Lombok, waar we in het donker tussen goed verlichte ferries en de als waterspinnen uitziende maar onverlichte vissersbootjes door laveren.

Veilig bereiken we een boei van Marina del Ray bij het eiland Glli Gede. Wow westerse luxe met een heus zwembad en een grote open club valt ons ten deel.

 

Vanuit de Marina in Lombok, waar we de Red Max veilig kunnen achterlaten maken we een 'vakantie-tripje' naar Bali, vanwaar Christian na een laatste gezellig etentje afscheid neemt en terug naar huis vliegt. Wij trekken dan een paar dagen op Bali rond, waarna het weer terug tijd wordt om in Marina del Rey, Lombok ons eigen bootje weer op te zoeken, altijd heerlijk weer om thuis te zijn!

 

We klussen en poetsen en wassen nog een paar dagen en rijden op en neer naar de stad Mataran voor een visumverlenging van een maand.

Marina manager Albert mag als onze zogenaamde ‘sponsor’ de paspoorten weer ophalen bij immigratie. Als hij trots met onze paspoorten terug komt blijkt, dat er een extra 30 dagen is verleend in dezelfde periode waarvoor we al een visum hadden.... ;) Helaas ook dit is Indonesia waar de bureaucratie zegenviert en we dan maar 3 dagen extra moeten wachten.... Ach ‘another day in paradise' - it's not so bad’.

 

Tijdens ons verblijf op Lombok zijn we dan ook nog met de scooter wat rondgetrokken. Wat een contrast met Bali, want dit eiland is bijna 100% moslim dus in ieder dorp of leefgemeenschapje is een kleurrijke moskee te vinden en velen zijn nog in aanbouw. 

 

We bezoeken de grootste moskee van het eiland, in passende kleding natuurlijk en trekken ook langs de zuidkust van Lombok die werkelijk prachtig is en waar het Bas opnieuw lukt een Frans eettentje te vinden, met overheerlijke tonijn en mahi-mahi. Tijdens deze laatste  scootertour was het echt oppassen, want tweemaal stak er een kat zonder staart vlak voor ons over (die zouden beter moeten weten!), een paar honden, macaque-apen, buffels, kippen met kleintjes en zelfs een lizzard van een meter lang! Het is hier nooit saai langs de weg. 

 

Verder is het bij de marina ook gezellig vertoeven met oude en nieuwe bekende zeilers. Maar hoe gezellig ook, wij zijn klaar voor ons volgende deel van Indonesia en zullen via de noordkant van Bali (Lovina Beach) verder noord- en westwaarts zeilen. Op naar deel 2 van Indonesia. 

 

Bali was natuurlijk zoals je verwacht dat Bali is (helaas dan wel met te veel toeristen), kijk hier verder naar de mooie sfeerplaatjes. 

© Red Max photography    |    Red Max webdesign    |     RedMax@live.nl

bottom of page