top of page

Algarve     juli - september 2015

Natuurlijk is het Zuiden van Portugal vooral bekend vanwege het heerlijke klimaat en de prachtige stranden met rotsformaties. 

 

Maar er is in de Algarve ook veel te ontdek-ken en te genieten op het gebied van natuur en cultuur. In het glooiende en groene achterland zijn prachtige kleine dorpjes met de typische architectuur van de regio, in het Westen de woeste rotsformaties bij de Cabo de São Vicente en van Oost naar West het eeuwenoude wandelpad: de Via Algarviana.

 

Red Max ligt in de maanden juli - september in een van de diverse leuke haventjes of voor anker in een van de prachtige baaien aan de Zuidkust.

 

Dagelijks zijn een- of meerdagse zeiltrips in te plannen, langs de kust van Portugal maar ook Spanje, met de leuke steden Cadiz en Chipiona behoort tot de mogelijkheden. 

 

Het landschap

 

De kustlijn van de Algarve is 155 km lang en wordt gevormd door grillige baaitjes, kleine eilandjes voor de kust, de wat meer uitgestrekte stranden in het midden – waar de meeste toeristenresorts te vinden zijn, tot aan de woeste kusten van Cabo de São Vicente in het Westen.

Het binnenland is deels uitgestrekt, deels heuvelachtig groen met twee berggebieden Serra de Monchique en Serra do Caldeirão. De begroeide vulkaanketen Serra de Monchique heeft valleien vol kurkeiken en wilde bloemen.

Prachtige vergezichten richting Atlantische kust en oceaan zijn er vanaf de toppen Fóia (902 m) en Picota (773 m). Na lange wandelingen is het heerlijk ontspannen op een van de prachtige stranden. 

 

 

 

Cabo de Sao Vicente

 

Cabo de São Vicente, één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden in de Algarve en Portugal vanwege de kliffen, het ruige landschap, de vuurtoren en de prachtige zonsondergangen. Een mooi en oorspronkelijk gebied, in het uiterste zuidwestelijk punt van Europa. Hier zijn talloze baaitjes, een uitgestrekte netwerk aan wandelpaden en een aantal kleine dorpjes.

 

 

 

Sagres

 

Sagres ligt op enkele kilometers van het uiterste zuidwesten van Europa. Het stadje ziet er wat stoffig uit, maar door zijn ligging heeft het een ongekend rijke historie. Hier startte Infante D. Henrique, die wij kennen als Prins Hendrik de Zeevaarder, in de 15e eeuw de inmiddels beroemde Navigatieschool van Sagres. In 1415 verzamelde Prins Hendrik de meest vermaarde Arabische astronomen, cartografen en zeemannen om zich heen. Met als doel theorieën van nieuwe bestemmingen te testen en zo expedities voor te bereiden. De cartografie werd verbeterd, waardoor de Portugezen in die tijd de absolute suprematie op zee hadden.

 

 

Lagos

 

Lagos is een gezellig, historisch havenstadje met een ruime keuze aan restaurants, cafés en winkels. Iedere zaterdagmorgen is hier een boerenmarkt. Op de uitgebreide vismarkt in het centrum kun je iedere dag (behalve maandag) terecht voor verse vis.

 

 

Portimao

 

Portimão ligt aan de monding van de Rio Arade en huisvest de grootste sardinesvloot van Portugal. De visserij is daarom een belangrijke bron van inkomsten in deze stad. Het grote strand van Praia da Rocha is bij toeristen natuurlijk zeer geliefd.

Zelf stranden wij liever op het "strandje bij Ad", aan de overzijde van de rivier om daarna in het lieflijke dorpje Ferragudo een overheerlijke dorade te gaan smullen. 

Afhankelijk van het tij is het soms mogelijk om de oude handelsroute via de Rio Arade naar Silves (met de dinghy) te bevaren. Op zondagmiddag zijn daar in een lokaal tentje vaak leuke jam-sessions. 

 

 

Silves

 

Silves is een prachtig Middeleeuws stadje in het zuiden van Portugal, in de Algarve. De stad wordt gedomineerd door een imposant Moors kasteel, dat vanaf een heuvel over de stad uitziet.Een niet-te-missen bezienswaardigheid is het imposante, donkerrode Moorse kasteel, het Castelo de Silves, dat boven de stad uittorent. Naast het kasteel staat de middeleeuwse kathedraal van Silves, Sé Catedral de Silves, dat wordt gezien als het belangrijkste gotische bouwwerk van de Algarve. Silves is al sinds de Middeleeuwen beroemd om haar sinaasappelboomgaarden, die rond de stad liggen.

 

 

Serra de Monchique

 

De Serra de Monchique is een groen en bergachtig natuurgebied met vele kurkeiken, gelegen tussen de Foia en de Picota. De rit naar het dorpje Monchique is smal en bochtig, maar goed begaanbaar. Monchique is een mooi stadje met vele terrasjes en restaurantjes. Vanuit hier kun je wandelingen maken naar de top van de Picota (1,5 uur) maar ook het groene dal in, langs akkers en door boomgaarden, beneden lig de heilige bron: Fonta Santa. Caldas de Monchique is een fraai dorpje met mooie Jugendstil gebouwen. Het staat vooral bekend om zijn bronnen, Het zwavel houdende water werkt volgens de legende verlichtend voor reumatische pijnen en aandoeningen.

 

 

Ria Formosa

 

In het Oosten van de Algarve ligt Parque Natural da Ria Formosa, Het omvat 60 strekkende kilometers van de oostelijke Algarve kust, tussen de plaatsen Ancão en Manta Rota en is één van de belangrijkste ‘wetlands’ van Europa. Het ‘Parque Natural da Ria Formosa’ is een uniek natuurgebied dat bestaat uit parallel aan de kuststrook gelegen eilanden, eilandjes en schiereilanden. De zee is bereikbaar via 6 zeearmen en de lagune.Het ondiepe brakke water en het unieke ecosysteem van de Atlantische Oceaan in de lagune worden beschermd door de eilanden. Hierdoor is een verbazingwekkende verscheidenheid aan flora en fauna ontstaan. U vindt hier een scala aan schelpdieren, zoals oesters en venusschelpen, de grootste kolonie zeepaardjes van Europa en een grote verscheidenheid aan vis. Zij vormen weer een voedingsbron voor de vele vogels die hier komen broeden en fourageren. Het bezoekerscentrum van het Nationaal Park van de Ria Formosa bevindt zich in Olhão.

 

 

 

 

bottom of page