top of page

RECIFE - SALVADOR      (ca. 450 mijl / 3 dagen)

 

eind januri - februari 2016

Recife

Recife is de eerste stad op het vaste land van Brazilië dat we zullen aandoen. Daar aangekomen, is de Transatlantische oversteek vanaf de Cabo Verde, via Fernando de Noronha, een feit. Gelukkig was Bas al eerder in Recife en kan het feestje van de oversteek in één van de hem bekende tentjes gevierd worden.

 

Recife is dankzij de aanwezigheid van veel muzikanten, kunstenaars en schrijvers, een cultureel centrum van betekenis. In de 17e eeuw was hier een Hollandse kolonie gevestigd.

Een bezoek aan het historisch centrum kun je hier beter niet combineren met een duik in de zee bij Boa Viagem, want dit staat te boek als 's werelds gevaarlijkste strand voor zwemmers vanwege de rondhangende haaien!

 

Omgeving van Recife

Vanuit Recife is het daarom leuker een tochtje door Pernambuco te doen en onderweg te genieten van de kunst en cultuur die deze regio te bieden heeft. Onderweg kom je langs diverse kunstcentra, waar ook 17e eeuwse Hollandse schilders zijn terug te vinden. Het geeft een goed beeld van het landschap n Pernambuco in die tijd, met de vele suikerrietplantages. In het plaatsje Carauru is de grootste openluchtmarkt van het noordoosten van Brazilië, beroemd in het hele land.

 

 

Olinda

Ook een bezoek aan Olinda, een stadje uit de koloniale tijd, is de moeite waard. Op het moment dat wij er zijn, zullen de voorbereidingen voor het carnaval in volle gang zijn. Kenmerkend voor het carnaval in Olinda zijn de reusachtige bonecas (poppen).

 

Ten noorden van Recife is een bezoek aan Ilha de Itamaracá mogelijk. Het is een groot eiland vlak voor de kust, waarop een goot fort, Fort Orange, is te bezoeken. Ook is er een beschermingscentrum voor lamantijnen (zeekoeien).

 

Wij zullen met de Red Max al vrij snel langs de kust van Brazilië naar het zuiden zakken. Brazilië heeft een kust die vooral bestaat uit prachtige en vooral levendige zandstranden en beslaat zo'n 7000 km. Dit zorgt voor een mooi trajectje van zo'n 450 mijl varen richting het bruisende carnaval van Salvador, waar we eind januari/begin februari zullen aankomen.

 

 

Salvador

In Salvador en omgeving is veel te zien en te beleven. We plannen daarom hier wat langer te blijven (ca. 3 weken).

 

Salvador was van 1549 tot 1763 de hoofdstad van het koloniale Brazilië en is een unieke combinatie van geschiedenis en Afro-Braziliaanse cultuur. In Pelourinho, het centro historico, zijn veel topbezienswaardigheden te vinden. Vanaf de jachthaven kunnen we deze via de Elevator Lacerda (buitenlift van 72 m om het hoogteverschil tussen boven- en benedenstad te overbruggen).

 

Carnaval

 In Salvador wordt het grootste straatcarnaval van Brazilië gehouden. Al op nieuwjaarsdag houden de bloco's onophoudelijk ensaios, repetities of liever gezegd proeffeesten. Wij vallen in februari met ons verblijf in Salvador dus precies met onze neus in de boter!

 

Omgeving Salvador

Vlakbij Salvador ligt de stad Cachoeira, dat een bezoekje meer dan waard is. Het was in de koloniale tijd een belangrijke en welvarende handelsstad met fraaie architectuur en cultureel erfgoed. Tegenwoordig is nog maar een klein gedeelte van de voorheen uitgestrekte suikerriet- en tabaksplantages in gebruik.  

 

Chapada Diamantina 

Vanuit Salvador is een excursie mogelijk naar Parque Nacional da Chapada Diamantina. Hier zijn ruim zeventig watervallen te zien, waaronder de hoogste van Brazilië: de 340 m hoog!

Vanuit Lencóis, een oude diamant en goudmijnstad zijn talloze (sportieve) activiteiten te ondernemen langs watervallen, grotten en prachtig natuurschoon. 

 

Lees hier verder over Chapada Diamantina.

bottom of page