top of page

Chapada Diamantina

EEN VAN DE MOOISTE NATIONALE PARKEN

 

Chapada Diamantina is een van de mooiste nationale parken van Brazilië: bergen, rotsen, valleien en rivieren maken deze eco-bestemming tot een unieke locatie.

 

Het nationaal park Chapada Diamantina ligt zo’n 300 km ten westen van Salvador da Bahia en heeft een oppervlakte van 1540 km². Het bestaat uit steile klifformaties afgewisseld door omvangrijke stukken “Caatinga” (steppeachtig gebied), “Cerrado” (savanneachtig gebied), stukken Atlantisch regenwoud en “Pântano” (grasland met permanente plantengroei) en doorsneden door rivieren.

 

Deze diversiteit aan ecosystemen geeft een evenzo grote diversiteit aan flora en fauna. Zo zijn de zeldzame manenwolf, jaguar en ocelot er te vinden, evenals vogelsoorten zoals de koningsgier, kroonarend, kuif seriema en roodrug ara.

 

Tot de bezienswaardigheden behoren de uitgebreide grotten van Gruta do Lapa Doce en Pratinha (met prachtig blauw water).

De 384 m hoge Cachoeira da Fumaça (rookwaterval) is de één na hoogste waterval van Brazilië.

 

Door een opwaartse luchtstroom wordt het water van deze waterval weer terug omhoog gestuwd wat het rook effect geeft.

 

Bezoek ook zeker de bloedrode Cachoeira do Diabo en de Cachoeira do Roncador watervallen. Rotstekeningen tonen aan dat er al duizenden jaren geleden mensen in het gebied hebben geleefd. 

 

Maar de eerste permanente nederzettingen ontstonden toen de Portugezen in 1844, de goud- en diamantmijnen, gingen exploiteren.

bottom of page