top of page

ZUID-AFRIKA
KAAPSTAD - de wereld is rond!! 
22 november 2021

De wereld is rond

Moet een mens dan 75 jaar oud worden en vanaf zijn zestiende beginnen te zeilen op de Reeuwijkse Plassen, later met vrouw en 3 kinderen en de bouvier droog vallen op de platen van de Oosterschelde, gaan zeezeilen en met de Rucanor Tristar in 1985 voor de eerste keer in de Whitbread Round the World Race naar Kaapstad zeilen en dan gaan wedstrijdzeilen met een J44 om uiteindelijk de Red Max te bedenken en in Nederland laten bouwen om daarmee als ‘Maiden Trip’ naar Kaapstad en terug te zeilen, om uiteindelijk met dit schip zig-zag over de wereldbol te zeilen en dan nu samen met Monique weer in Kaapstad vanaf de Indische Oceaan te belanden!?

Ja zo kan het kan het ook gaan als je de wereld wilt omzeilen.

De tocht van East London naar de Kaap der Stormen was pittig, maar met volgende zeeën en winden en bij het ronden midden in de nacht van de meest zuidelijke kaap Aghulas was de oceaan zelf rustig.

Na 3 dagen komt de Kaap in zicht als we met mooi weer False Bay oversteken. Na de middag zijn we dwars van Kaap de Goede Hoop en maken mooie plaatjes, bedenkende dat de wereld toch echt rond moet zijn.

20 mijl verder ligt Houtbaai. We ronden Chapmans Peak en krijgen de jachthaven aan de overkant

in beeld, pfff we zijn er.

Maar dan .....‘out of the blue’ worden we plat gesmeten door een ongelooflijke valwind van zeker 60K!

De uitgeboomde rolfok was gelukkig al binnen gedraaid. In deze stormwind proberen we het slaande grootzeil te laten vallen, maar die wil niet zakken! De stopper blokkeert en we kunnen deze zelfs met een hamer niet open krijgen. "Snijden!!" brul ik van achter het roer en dan valt het zeil uiteindelijk naar beneden.

 

Intussen krijgen we van Penny van de jachthaven het sein om deze voor ons onbekende haven binnen te varen. Ik aarzel, want manoeuvreren met de Red Max in deze storm zonder schroefwater langs een midden roerblad en zonder boegschroef is geen sinecure.

Penny overtuigt me dat het water in de haven rustiger is en met voldoende manoeuvreer ruimte. Naar binnen dus en gelukkig kunnen we de draai maken om tegen de wind aan het ponton te worden opgewacht door een leger donkere sterke mannen.

 

We hangen, de cirkel is rond.

WE RONDEN DE KAAP DER STORMEN

© Red Max photography    |    Red Max webdesign    |     RedMax@live.nl

bottom of page