top of page

ZUID-AFRIKA
East-London (Buffalo City)
november 2021

Na 3 dagen hebben we het wel gezien in Durban en zijn blij een weather window te vinden om aan de tocht van 2 nachten naar East London te kunnen beginnen.

Met een ruime wind wind tegen en 4 knopen stroom mee van de “Aghullas current” stampen we door de nacht om dan bij daglicht langs de bijzonder mooie “Wild Coast” van Oost-Afrika te zeilen.

Als 's avonds de wind wegvalt, liggen we in hoge golven te rollen. We besluiten daarom het grootzeil te laten zakken en

zo slingeren we met motor bij zachtjes naar de kust waar het rustiger is.

Vlak voor onze aankomst in East London krijgen we een geweldige show op het water van honderden duikende en zwemmende boobies, veel dolfijnen daar tussen door, die ook nog eens gedag bij de boot komen zeggen en als kers op de taart nog een tweetal walvissen die een paar keer spuiten en hun lange zwarte rug laten zien.

Tegenover de kleine Jachtclub van East Londen kunnen we tegen een nieuwe muur aan de rivier aanmeren en hebben we ons aankomstbiertje wederom verdiend.

We hebben dit traject samen met de 'Schotse Outre Mer catamaran Time Bandit' afgelegd en samen gaan we er op uit voor allereerst een lekker etentje aan de boulevard met hoge zandduinen van East London. 

Xhosa Village

Samen met Stuart en Anne gaan we naar een Xhosa Village. Onder leiding van Zoliswa Mtinini Tuswa krijgen we een kleine inside in het leven in een van de Xhosa villages.

 

Het leven in deze dorpen is eenvoudig, maar de mensen lijken wel gelukkig met wat ze hebben: namelijk familie en vrienden, groenten uit eigen tuin en (regen)water wordt zelf opgevangen of wordt gehaald bij één van de opvangtanks die door de overheid zijn geplaatst. Op diverse plaatsen zijn ook kleine toiletjes gezet, zodat iedereen zijn/haar sanitaire stop kan doen. 

In de ronde 'huizen' worden vooral traditionele ceremonies gehouden, nog altijd is dit belangrijk bij de Xhosa bevolking. De man is de baas binnen het gezin, dat veelal uit meerdere vrouwen en dus ook veel kinderen bestaat. Veel mannen werken in de mijnen en blijven vaak maanden weg; ook daar hebben ze vaak nog een vrouw (en kinderen). De jongens hebben hun 'inwijdingsceremonie' als ze zo'n 14-16 jaar zijn en vanaf dan zijn ze ook man en dat kun je zien omdat ze dan een stok bij zich hebben. Tot voor kort sliepen de families met elkaar in hun hut op een mat op de grond. De vrouw bij wie de stok lag, wist dat ze 's nachts naar haar man kon sluipen - dan was het haar beurt ;)

Voor de traditionele festiviteiten worden vaak mooie versieringen gemaakt van heel kleine gekleurde kraaltjes. De vrouwen zijn er vaak uren mee bezig, heerlijk in de schaduw van een boom en gezellig kletsend met elkaar. Wij vonden het heel bijzonder om even van nabij dit dorp te mogen bezoeken en genieten vervolgens des te meer van de luxe van een keuken en een zacht bed als we weer terug op de Red Max zijn!

© Red Max photography    |    Red Max webdesign    |     RedMax@live.nl

bottom of page