top of page

TRINIDAD
november 2022

Trinidad trouble

We varen de Suriname rivier af, onder de brug door, langs het fort bij Paramaribo. Woelig zeetje als we we weer op de grote plas zijn. Maar ruime wind, dus we lopen als een jekko en zijn helemaal gelukkig. Goudkleurige dolfijnen springen bij een ondergaande zon rond de boot.

Op dag twee krijgen we fikse buien, we lezen boekjes en doen tukkies, maar dan midden in een pikzwarte nacht slaat het noodlot toe! Monique was op wacht als de wind zonder waarschuwing van 25 naar 45 knopen vliegt.

Met huizen hoge golven probeert Monique de boot meer voor de wind te krijgen. Ik vlieg naar buiten op mijn blote voeten en ga bijna onderuit als de boot met een klap gijpt.

We zitten in een wasmachine, nee gilt Monique als we weer terug gijpen en met een knal breekt het grootschootblok van de giek.

Nu zijn we aan de goden overgeleverd en knalt de giek ongecontroleerd weer terug keihard in de bakstag, die breekt, waarmee de bimini en de hekstoel worden meegesleurd. Het is een pikdonkere nacht en een complete ravage, het voorzeil gaat als een razende tekeer, die moet worden ingerold brul ik. De binini ligt op de lieren geknakt, maar gelukkig kunnen we met de rollijn rond de hydraulische lier nog net het voorzeil in bedwang krijgen en inrollen. Ik start de motor en stuur in de wind, die gelukkig al iets afneemt, zodat we het grootzeil kunnen laten vallen. Nu kunnen we dan eindelijk de zwaaiende giek gaan stabiliseren. Ook dat is niet simpel, maar het lukt! Verdwaasd kijken we elkaar aan, wat een ellende!  Maar gelukkig, we mankeren zelf niets wat een wonder is.

Onder motor varen we door en zien de volgende morgen in de verte Trinidad met haar vele verlichte boortorens.

In de luwte van het eiland krijgen we de bimini weer op haar poten en kunnen we in de middag opgelucht het anker droppen en een biertje drinken op de goede afloop.

 

We gaan bij de werf “Peakes Yacht Service” op de kant en werken ons twee weken in de hitte, onder de bulten van de muggen tussen soms hevige buien door een slag in de rondte. Maar ons gerepareerde bootje blinkt weer als een spiegel en met een glad zwart onderwaterschip gaan we weer te water. 

Suriname - Trinidad

Trinidad haul-out

© Red Max photography    |    Red Max webdesign    |     RedMax@live.nl

bottom of page