top of page

Islands in the South Pacific 

Genootschapseilanden 2017

TAHITI

9 juli 6 uur am, we lichten ons anker in de Baai van de Vrede van Hiva Oa en motoren in een verwarde zee tussen de eilanden van de Marquesas door richting Tahiti.

We zeilen uiteindelijk door onder vol grootzeil en rolfok. Het wordt een heerlijke relaxte tocht met de altijd oostelijke ‘trade winds’ mee. We zijn na 5000 mijl op de Pacific dan eindelijk op de bekende ‘Coconut-run’ beland, we bevinden ons nu tussen de mooi-weer zeilers die via Panama naar hier zijn gekomen.

 

‘Moana oh Moana, wat ben je groot en blauw’, maar niet stil zoals de Portugese ontdekkingsreiziger Magelhaen het noemde.

Red Max is ‘riding the waves’ als we bijna tegen de atol Takaputo knallen. We gijpen tussen de eilanden van de Tuamotus door, om daarna rustig de laatste 200 mijltjes door te zeilen naar Tahiti.

Nog een keertje laden we met de generator onze accu’s bij, maar helaas hij geeft de geest, ons beest is dood! Zwarte rook komt uit de alternator en dan weten we dat deze is opgebrand, we hebben er misschien teveel van gevraagd en treuren in stilte.

 

Tahiti

Papeete: aankomst 13 juli in de ochtend, ons anker gaat uit, het is tijd voor yoghurt met banaan en een pompelmoes van onze vrienden op Fatu Hiva.

 

Tahiti Nui (het grote eiland, verbonden met Iti, klein eiland) is druk, met autostrades naar het vliegveld, net als in Frankrijk. Gelukkig is het lekker zonnig met hoge groene bergen en mooi helder azuur blauw water om ons heen, plonzen maar!

Vlakbij is een enorme hypermarkt van Carrefour, waar we bij toeval Frank en Marleen al tegen het lijf lopen. Zij monsteren de volgende dag aan voor een vakantie van 3 weken rond de Genootschapseilanden.

 

We drinken lokaal Hinano bier, bezoeken de mooie overdekte markt in Papeete en maken een rondritje over het eiland, o.a. naar een waterval en Point Venus, waar ook de Bounty en de Endeavour van Captain Cook hebben gelegen. We eindigen bij een uitkijkpunt en een surfstrand op Tahiti Iti, waar we smullen van echte Frans crêpes.

 

 

 

 

 

MOOREA

Tijd om te vertrekken naar Moorea op 19 juli.

De overtocht van maar 15 mijl is uitzonderlijk wild met hoge kruisgolven, die de Red Max behoorlijk heen en weer smijten. Onze gasten ondergaan het met grote ogen, blauwe plekken en worden er niet goed van. Maar eenmaal in Cooks Bay voor anker is alles al weer vergeten en kijken de grote ogen nu naar de pracht en praal van de grillige groene bergen, die deze baai omringen.

Frank duikt meteen in het heldere water, met Marleen er achter aan. Die schrikt zich rot als zij boven komt en het bebloede gezicht van haar vriend ziet!

Vlakbij de boot is een stuk koraal van maar een meter diep, gelukkig zonder echt ernstige gevolgen voor Frank, maar die er toch even een zere schouder aan overhoudt.

 

We bezoeken op Moorea het “Dolfinarium” van de Inter Continental Resort, maar de vrij springende dolfijntjes in de baai vinden wij persoonlijk toch mooier.

HUAHINE

Na een nachtje doorzeilen naar Huahine lopen we tussen de woeste witte riffen door een schitterende laguna binnen. Hier gaan we het eiland rond fietsen. We klimmen naar een 15% steile Belvedère, met uitzicht op de boot.

Aan de andere kant van de berg, bij een brug over een bergstroom, bewonderen we de unieke grote zwarte palingen met blauwe ogen. Dan volgt een verblindend blauwe laguna, waar we een parelfarm bezoeken, daarna een archeologische site van een paar honderd jaar geleden en het dorp Fare, waar we een erg gezellige jachtclub ontdekken.

Hier gaan we natuurlijk de volgende dag aan de andere kant van Huahine voor anker voor een hapje en een drankje en de supermarkt.

RAIATEA

26 juli, tijd om door te varen naar Raiatea.

Vlak voor donker komen we aan en ontdekken een kademuur, waartegen een groot Engels jacht ligt. Het waait hard, maar met behulp van een paar mannen op de kade krijgen we de RedMax afgemeerd. De hele nacht slaan de golven tegen de boot en genieten we van de keiharde elektronische muziek van de plaatselijke jeugd.

Het is zondag als we onze oogjes open doen. Gelukkig is de mooie supermarkt Champignon open en gaan we bunkeren.

 

Dan na de koffie tussen de noordelijke en zuidelijke eilanden door naar Taha a.

Hier vinden we de mooiste ankerplek vlakbij een ‘coral garden’ waartussen we ons met de stroom kunnen laten meedrijven en de meest uiteenlopende koralen en vissen in een ondenkbare pracht bewonderen.

In de beachbar van het vlakbij gelegen luxe resort drinken we onze biertjes en we bezoeken de blackpearl farm aan de overkant in de baai. We ontkomen er natuurlijk niet aan om een paar ‘zwarte’ parels voor onze dames te kopen, maar ja pearls are forever.

BORA BORA

Dan zeilen we door naar Bora Bora, vlakbij duiken enorme walvissen met witte buiken hoog uit het water. Wel vier keer mogen we dit spektakel aanschouwen!

De verwachtingen rond Bora Bora zijn hoog gespannen en ja de laguna’s rond de twee hoge bergen zijn schitterend, de jachtclub is erg mooi, maar ook duur.

Gelukkig hangen we er veilig aan een boei en hoeven we niet te ankeren op een diepte van 30 meter.

We dineren in het mooiste en beste Franse restaurant aan de baai met heerlijke wegdroom muziek en waar plotseling in het onderwaterlicht een sierlijke manta rog komt rondzwemmen! Het lijkt bijna hallucinant maar het is echt!

Frank en Marleen boeken nog een snorkeldag en zien haaien, stingray’s en alweer de kleurrijkste vissen. Die gaan wij met onze dinghy ook nog ‘s opzoeken.

 

Op 7 augustus moeten we afscheid van hen nemen; het is ook ineens slecht weer geworden met veel wind en regen.

 

Monique en ik kunnen weer gezellig samen aan boord jutten en jullen.

bottom of page