top of page

Salvador

februari 2016

Met Jan en Joell zijn we vanuit Recife vertrokken voor de 400 mijl naar Salvador. De dag voor aankomst deden we rustig aan op zee. Er was sowieso weinig wind, maar we wilden bij het krieken van de dag Salvador aanlopen. In de verte kwamen de hele nacht de lichtjes van de stad en de stroom dalende vliegtuigen ons tegemoet. De stad kwam langzaam dichter en dichterbij en dan hoorden we steeds sterker, als een onweer in de verte, het zware donker gerommel van oermuziek. In de stad is het één groot feest, want ja het is bijna Carnaval .

Salvador, het donkere hart van Brazilie konden we vanaf zee al waarnemen met Afrikaans aandoende trommel geluiden!

Als we met daglicht aanleggen in de Marinha Clube Nautico. kijken we vanuit de kuip naar de markthal, waar vroeger de slaven werden verhandeld en naar de 170 m hoge lift tegen de bergwand, waarboven zich het oude centrum van Salvador bevindt.

 

We liggen dag en nacht in een kakafonie van geluiden van schreeuwende donkere mannen, muziek van alle kanten, het doorlopende verkeer over de drukke weg om de haven heen en de stinkende ronkende motoren van vele motorboten om ons heen. Nee rustig is het niet, maar wat een feest overal op de pleinen en in de smalle straatjes van het oude Pelourinho boven in de oude stad.

De mensen zijn bijzonder kleurrijk, met veel lachende gezichten en samba dansende lijven. De biertjes smaken ons bijzonder goed. Boven in Cantina de Lua op een hoek van het historisch plein kunnen we voor een appel en een ei vanaf een buffet heerlijke rijst, bonen, vis of vlees gerechten, fruit en salades opscheppen. Dit is een andere wereld.

Hier zitten we midden tussen een donkere mix van mensen, geboren uit mannen en vrouwen, aangevoerd uit donker Afrika en de diverse Europeanen, die na 1500 hier zijn blijven hangen. Salvador was tot in 1700 de hoofdstad van Brazilië en vertegenwoordigt nog altijd de koloniale sfeer van toen.

 

We vermaken ons kostelijk, ook bij de giga carnavals parade in stadsgedeelte Barra aan zee. Tientallen enorme verbouwde trucks met life muziek bands bovenop rijden langzaam door een menigte van honderdduizenden uitzinnige mensen. Het carnaval van Salvador is vooral muziek en nog eens muziek, maar ook vrolijk verklede mensen, die vier dagen lang door de straten zwerven.

Ook op de stranden en vooral Praia do Forte is het waanzinnig druk. De Brazilianen hebben vakantie en drinken hun caiparinhas en roskas overdag onder de duizenden parasollen op het strand, om ’s nachts weer vrolijk over straat de zwalken op zoek naar muziek en vertier.

 

Wij ondergaan het allemaal  verwonderd en vermaken ons kostelijk. 

bottom of page