top of page

Canarische Eilanden - november 2015

De Canarische Eilanden zijn een eilandengroep (7 in totaal) in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara.

 

De groep bestaat uit: La Palma, La Gomera, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en El Hierro.

 

De eilanden zijn ontstaan na uitbarstingen van vulkanen.

De oudste eilanden, Fuerteventura en Lanzarote, zijn ongeveer 18 miljoen jaar geleden ontstaan.

 

Een aantal van de eilanden (La Palma, El Hierro, Lanzarote enTenerife) zijn vulkanisch nog steeds actief.

Dankzij de vruchtbaarheid van lava is vooral de flora op de Canarische Eilanden enorm divers.

 

Maar ook zijn ze bekend om de spectaculaire afwisseling aan landschappen: van stranden en woestijngebieden tot bergketens en subtropische wouden.

 

Door passaatwinden vanuit de Sahara hebben de eilanden het gehele jaar door een warm klimaat met temperaturen van gemiddeld 18 graden in de winter en 28 graden in de zomer.

 

Ieder eiland heeft natuurlijk haar eigen schoonheid en bijzonderheden!

La Palma  -  la Isla Bonita ! 

 

'La Isla Bonita': niet voor niets wordt dit unieke eiland binnen de Canarische archipel zo genoemd.

 

'Het mooie eiland' is een groene oase van rust en ruimte en biedt o.a. vele wandelmogelijkheden.


De subtropische kuststreken, het ruige en indrukwekkende vulkanische berglandschap, de vele groene kloven en de vruchtbare vlaktes maken La Palma tot een waar paradijs.


De diverse schilderachtige en authentieke plaatsjes, intieme lava-strandjes en vriendelijke bevolking zijn hier de ingredienten voor een heerlijk verblijf. 

Prachtige dagtochten zijn mogelijk naar het unieke nationale park 'Caldera de Taburiente' of het laurierbos van Los Tilos.  

 

 

Op La Palma zijn ook de karakteristiek Drago''s, drakenbloedbomen, te bewonderen.

 

Tezamen met de weelderige tuinen van de bewoners maakt dit La Palma onbetwist tot het groenste eiland van het Canarische archipel.

Afgaande op de gemiddelde hoogte, vergeleken met de oppervlakte (706 km2), is La Palma ook één van de meest bergachtige eilanden ter wereld.

 

De Roque de los Muchachos is de grootste berg, met een hoogte van 2425 meter. De laatste vulkaanuitbarsting van de gehele archipel was op La Palma, in 1971. Dit was in het zuiden, waardoor dit deel zich nu karakteriseert door zwarte lavavelden en roodbruine rotsen.

 

Lokale producten zijn bananen, druiven, avocado's maar ook tabak dat wordt verwerkt tot sigaren. Deze doen volgens kenners niet onder voor de Cubaanse sigaar.

Tenerife - witte berg ! 

De naam Tenerife komt voort uit de taal van de Guanchen en betekent 'witte berg'.

 

Deze naam is overduidelijk gebaseerd op de hoogste berg van Spanje, de Pico del Teide. Deze 3718 meter hoge vulkaan ligt in het midden van het eiland en maakt deel uit van het nationale park.

 

De top is wisselend bedekt met sneeuw, gehuld in wolken of zwaveldamp. Tenerife is het grootste Canarische eiland.

 

De hoofdstad van Tenerife is Santa Cruz de Tenerife. Het centrum van Santa Cruz bestaat uit oude wijken, moderne architectuur, verschillende boulevards en veel mooie parken.

Puerto de la Cruz is de oudste badplaats van Tenerife, aan de rotsachtige kust in het noorden.

 

Loro Parque is één van de toeristenattracties van Tenerife, een tropisch park met veel zoogdieren, vogels en prachtige drakenbomen.

 

Ga je duiken, dan heb je grote kans om pijlstartroggen en murenen zien. 

 

Omdat nogal wat Nederlandse toeristen naar Tenerife komen, zijn in het uitgaansleven Nederlandse invloeden zichtbaar: Café Amsterdam en de Flying Dutchman.

 

Ook onze zuiderburen zijn niet vergeten, met Café Manneke Pis.

 

Gran Canaria

Gran Canaria ligt in het hart van de Canarische archipel en is het op twee na grootste eiland.

 

Het is één van de dichtstbevolkte eilanden en het heeft meer dan de helft van het totaal aantal bewoners van de archipel. 

 

De vulkaankegel Pico de las Nieves bevindt zich in het midden van het eiland en laat zijn berghellingen tot aan de oceaan lopen, doorsneden met diepe ravijnen (barranco's).

 

Door deze bergketen zien we ook hier dat het eiland  qua klimaat in twee zones wordt gesplitst: het groene noorden is vochtiger en vruchtbaarder dan het droge en hete zuiden.

 

De hoofdstad Las Palmas ligt in het noordoosten en heeft een koloniaal verleden. Het is al sinds de stichting in 1478 een belangrijke haven voor alle schepen die rond het Afrikaans continent voeren. Hollandse piraten hebben in 1599 de stad geplunderd. Deze geschiedenis is terug te vinden in diverse musea.

 

Wij zullen zeker ook naar Puerto de Mogan gaan. Deze pittoreske havenplaats ligt aan het eind van het groene Mogandal. De plaats heeft een aangelegd strand en kleurige straatjes met vele bloemen.

 

Het Cactualdea is een park met duizenden cactussen uit o.a. Madagascar, Mexico en Guatemala. Ook palmen, drakenbloedbomen en verschillende soorten Aloë zijn hier te bewonderen. Ongeveer 10 km ten noorden van Maspalomas ligt het Palmitos Parque, een park met 1500 vogelsoorten en aangekleed met tropische planten.

Lanzarote - Isla del Fuego 

Isla del Fuego of Vuureiland, is bedekt met zwart, roze, paars en okerkleurig gestold lava. Het eiland is bedekt met bijna 300 vulkanen waardoor een soort van maanlandschap ontstaat dat adembenemend is.

 

De architectuur van de lokalen ondersteunt dit landschap. De architect en kunstenaar César Manrique heeft hier zijn invloed op gehad en heeft gezorgd voor een traditionele stijl en strenge bouwvoorschriften.

 

UNESCO heeft Lanzarote in 1993 in zijn geheel uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

 

Lanzarote ligt dicht bij de Afrikaanse kust en is in het verleden meerdere malen prooi gevallen aan de plunderingen van Algerijnse/Marokkaanse piraten, alsmede Engelse en Franse piraten.

Tezamen met vulkaanuitbarstingen en langdurige droogte heeft dit het eiland op een gegeven moment zelfs bijna onbevolkt gemaakt.

 

De hoofdstad is Arrecife. Hier vind je het Museo Internacional de Arte Contemporáneo met werken van Picasso, Miró en de bekendste eilandbewoner Cesár Manrique.

Ook de gezellige visserswijk Charco de San Ginés met zijn vissershuisjes, die uitkijken over de zee met het kerkje Iglesia de San Ginés, is een bezoekje waard.

 

Het nationale park 'Timanfaya' mag alleen per georganiseerde busreis worden bezocht. Dit is wederom een natuurgebied dat terecht op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

 

Hier kun je excursies op kamelen maken en geisers bekijken die worden gecreëerd door water in de gaten in de grond te laten lopen.

 

In het door de kunstenaar Manrique ontworpen restaurant El Diabolo is een vulkanische gril aanwezig, een bijzondere beleving! 

 

De vulkaan, Montanas del Fuego, is ondergronds nog actief en de zwavel is nog te ruiken.

 

De kunstenaar César Manrique is mede 'schuldig' aan de populariteit van het eiland. Dankzij hem is op Lanzarote (bijna) geen hoogbouw aanwezig en zijn de meeste gebouwen overwegend wit.

bottom of page