top of page

ZUID-AFRIKA

KAAPSTAD - the city
december 2021

We rijden in onze 'City-Golf-Gti' door Kaapstad en ik verbaas me over het gemak waarmee Bas hier rondscheurt. Maar ja, hoe kan het ook anders - hij is hier zo goed als 'thuis' en kent alle wegen en weet, zoals gewoonlijk, feilloos de gezelligste tentjes te vinden. Het autootje hebben we zo maar te leen gekregen van een leuk Zuid-Afrikaans stel, die we in Richard's Bay al hadden ontmoet. Het is ongelooflijk hoe gastvrij en vrijgevig de Zuid-Afrikanen zijn! Het is soms moeilijk aanvaarden, omdat wij het gevoel hebben 'zo weinig terug te kunnen doen'. Ja, ontvangen is ook een kunst ;)

In Kaapstad zelf is al enorm veel te zien en als een week later Franz en Mie uit België zijn overgekomen, gaan we er eens goed aan beginnen. We huren een grotere SUV, zodat we goed zicht hebben en veel ruimte en gaan er vrijwel dagelijks op uit. Wat een voorrecht dat we een tijdje in dit land mogen 'wonen' ! Er is zoveel te zien en te doen en echt overal zijn de gezelligste koffie-, lunch- en eettentjes waar je voor niet al te veel geld gewoon heerlijk kunt genieten van de lekkerste lekkernijen - zowel taartjes, goede koffie en thee, als alle soorten groenten en meestal voortreffelijk vlees... het is een walhalla voor ons om na de Pacific en de Indische Oceaan zoveel lekkers voorgeschoteld te krijgen!

 

 

WATERFRONT

Allereerst even een impressie van de 'Waterfront' van Capetown. Het is overigens niet de plek waar we met de Red Max zijn gaan liggen; wij liggen in Houtbaai - veel groener, rustiger, strand naast de deur en we kunnen zo op de fiets springen voor onze trainingsrondjes voor de 'Capetown Cycletour', die gepland staat op 13 maart 2022. 

Maar omdat de meeste andere van de ons bekende cruisers wel in de Waterfront liggen, komen we daar natuurlijk graag af en toe een biertje drinken en dat doen we dan bij Den Anker - waar ze vers van de tap een Bolleke schenken!!! en zelfs ook bitterballen serveren. Kijk, dat bedoelen we nu! 

Het leuke van de Waterfront is de gevarieerdheid aan mensen die daar komen. Prachtig zijn ze, allemaal zo uniek in hun eigen soort en veelal uitbundig gekleed. We kunnen uren kijken naar al deze Rainbow-people.

2021 - ZA, Kaapstad Waterfront (22).jpg

WATERFRONT

BO-KAAP 

Een heel andere sfeer dan in de Waterfront vinden we in de wijk Bo-Kaap, aan de voet van Signal Hill. De muezzin roept hier op tot gebed en prijst Allah door de luidsprekers.

De voorouders van de huidige bewoners waren voor het grootste deel politieke gevangenen van de Hollanders die uit de Nederlandse kolonies in Azië naar de Kaap waren verbannen. Deze moslims waren ontwikkelde mannen en gewaardeerde timmerlieden, beeldhouwers, houtsnijders, stukadoors en metaalbewerkers. Mede daardoor waren ze in staat hun identiteit te behouden, tot op de dag van vandaag en omdat ze zo gewild waren (de eerste groep blanken waren veelal analfabeten en laag opgeleid), konden ze zich aan de slavernij onttrekken en zelfs loon voor hun werk vragen, iets heel ongewoons in een slavenmaatschappij. 

Bo-Kaap met zijn kleine, kleurige huizen is de oudste wijk van Kaapstad.  

BO-KAAP 

© Red Max photography    |    Red Max webdesign    |     RedMax@live.nl

bottom of page