top of page

ZUID-AFRIKA
KNYSNA & SWARTBERGPAS 2022

KNYSNA

We zijn uitgenodigd door Cecile & Glenn om naar Knysna te komen, waar zij ons graag willen inviteren bij de meer dan 100 jaar oude Knysna Yacht Club. Na een heerlijk gezamenlijk ontbijtje bij de Knysna Heads waar we mooi zicht hebben op de spectaculaire ingang, gaan we met z'n allen (ook een Belgisch bevriend koppel is meegekomen) naar de club. 

Voor zeilers is het altijd een genot op dit soort (besloten) oude clubs te kunnen rondstappen. De muren hangen vol herinneringen en gewonnen cups en het zicht in de baai is ronduit prachtig. Wat een voorrecht alweer dat we deze dag hier zijn met deze lieve mensen die we in de Seychellen hebben ontmoet en nu dus weer terugzien. 

SWARTBERGPAS

We laten Knysna en de lekkere Knysna-oesters achter ons en rijden richting de bergen. Na de lunch houdt het asfalt ermee op, gaat de weg omhoog en zijn we begonnen aan de Swartbergpas. Het landschap is ruw en ruig en onherbergzaam. We kruipen omhoog en kijken onze ogen uit. 

Nadat we over 'die Top' heen zijn, gaat het aan de andere kant stijl naar beneden maar het landschap is na iedere bocht op de een of andere manier steeds weer anders en betoverend mooi. Dan moeten we door een watertje en krijgen we weer asfalt onder de wielen. We zijn in no time in Prince Albert, waar we een heerlijke avond beleven: we eten de lokale karoo lamb en slapen in een gezellige lodge, waar opa 's ochtends de eitjes voor ons komt klaarmaken en benieuwd is naar onze verhalen. Dit persoonlijke, kleinschalige... daar genieten we van! 

Na de uitgestrekte kale vlakte van de karoo weet Bas voor thuiskomst natuurlijk nog wel een winery te vinden, waar we met een kaasplateau wat wijntjes proeven en met een doos onder de arm keren we moe en tevreden weer op de Red Max terug. 

© Red Max photography    |    Red Max webdesign    |     RedMax@live.nl

bottom of page