top of page

ZUID-AFRIKA
 CEDERGEBERGTE 2022

CLANWILLIAM

Uiteindelijk doen we de portieren van de fijne airco-auto open in 39 graden warm Clanwilliam en happen naar adem. Een grote zwarte kale man uit Mali laat ons de kamers zien en zwetend sleuren we de koffers onze guesthouse binnen waar grote waaiers ons koelte toewuiven en waarna we snel het zwembad in duiken. 
Voor het diner gaan we ons te buiten op een 5 sterren plek met rondom niets dan uitzicht op het gebergte, de sterren, met heerlijke wijn en gerechten en de lichtjes van Clanwilliam beneden. 
Het ontbijt de volgende ochtend op een oude Victoriaanse veranda aan een fantastische jungletuin is ook om nooit te vergeten. 

CEDERBERG WINES

Dan op naar Cederberg Wine estate over een 40 km lange “dustroad” door een betoverende vallei met hoge kale ruige bergen. Uiteindelijk op de winery worden we geweldig fijn ontvangen door David, de baas van Cederberg wines, op zijn prive-veranda, waar we het ene na het andere heerlijke wijntje mochten proeven. 
Als we doorrijden naar onze lodge aan de “Kromrivier” met de gekregen wijn en lamsbouten voor de BBQ gaan Franz en ik nog even midden in de ondiepe rivier zitten om af te koelen. 
Franz “braait” ’s avonds het vlees, de dames dekken de tafel en ik schenk de heerlijke rode Cederberg wijn in en dit alles buiten op de veranda in de Cederbergen onder duizenden fonkelende sterren!

SAN ROCK ART

De San zijn afstammelingen van de allereerste bewoners van Zuidelijk Afrika. Zij leefden een jagersbestaan in harmonie met hun natuurlijke omgeving. Met de komst van de Europeanen in de 17e eeuw werden de San of afgeslacht of verdreven naar het noorden en kwam er in relatief korte tijd een eind aan een cultuur van duizenden jaren oud. Gelukkig zijn hun ‘verhalen’ terug te zien op diverse plaatsen in de duizenden jaren oude rots-tekeningen, die ze hebben nagelaten. 
Met heel primitieve middelen hebben ze die gemaakt: klei, as en vogelpoep vormden de basis voor het pigment. Bloed, eiwit, urine en sap van planten werden waarschijnlijk gebruikt als fixatie-materiaal. Het werd aangebracht met vingers, stokjes, veren en dierenharen. 

© Red Max photography    |    Red Max webdesign    |     RedMax@live.nl

bottom of page