top of page

SEYCHELLEN

VICTORIA (op het eiland MAHE)

april 2021

Seychellen in een notedop:


We liggen met de Red Max in Victoria, het is de hoofdstad van de Seychellen en ligt op het eiland Mahe. Het is een van de kleinste hoofdsteden ter wereld en er wonen zo’n 25.000 mensen.

De locals spreken over het algemeen Creools en zijn super multicultureel; Afrikaans, Europees en Indisch, er zijn tal van invloeden terug te zien in de hoofdstad. Het is maar lastig om je vinger erop te leggen waar iedereen vandaan komt.

De ontdekker:


De eer van de ontdekking komt aan de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama toe, die de eilanden in 1502 ontdekte. Vermoedelijk gebeurde dit tijdens een reis naar of van Azië, via Kaap de Goede Hoop, op zoek naar nieuwe horizonten.
Da Gama’s collega zeevaarders uit de Renaissance, zoals Columbus, Cabot en Magellaen waren weinig geïnteresseerd in nederzettingen in de Indische Oceaan en zo werden de Seychellen gedurende de 16e en 17e eeuw relatief ongemoeid gelaten.

 

In de 17e eeuw kwamen de PIRATEN en legden beslag op zon, zee en zand.
 

En toen kwamen de Fransen:

In naam van de Franse marine plaatste kapitein Nicolas Morphy op 1 november 1756 de ‘bezitsteen’ op het eiland Mahé om op die manier namens de Koning van Frankrijk de Seychellen en de andere eilanden aan het Franse territorium toe te voegen
De archipel zelf werd later genoemd naar de burggraaf Moreau des Seychelles, Controleur-generaal van Financiën in de regering van Louis XV.


In de tweede helft van de 18e eeuw hadden de Fransen een stevige voet aan de grond in het meer zuidelijk gelegen Mauritius. In 1768 zette Pierre Poivre, bestuurder van het eiland voor de Fransen, een expeditie op onder leiding van Marion Dufresne, met ondermeer het voorraadschip “La Digue” en de schoener “La Curieuse”. 
Hij introduceerde kaneel op de Seychellen in een poging te concurreren met de Nederlandse handelaars die kruiden invoerden naar Europa vanuit de Molukken. De kolonisatie vorderde evenwel niet tot 1786 toen de Heer de Malavois de landbouw begon te ontwikkelen en er helaas veel slaven te werk werden gesteld onder erbarmelijke omstandigheden.

 

In 1791 telde de nederzetting 572 inwoners : 65 blanke kolonisten, 20 vrije zwarten en 487 slaven ingevoerd uit Afrika en Madagascar.
 

En vervolgens de Engelsen:

De eilanden bleven in Franse handen tot de nederlaag van Napoleon in Waterloo.

 

In 1814 werden de Seychellen, samen met Mauritius, onder het Verdrag van Parijs, overgedragen aan Groot Brittannië


De Engelsen hebben zich nooit echt gevestigd op het eiland, zodat de Franse invloed redelijk sterk bleef. De Seychellen bereikten onafhankelijkheid in 1976 en werden een republiek binnen het Gemenebest.

HET TAALGEBRUIK:

Seychelle Creole is een fonetische taal - wat je ziet is wat je uitspreekt dus: Bonzour en Mersi, maar ook:
 

Ik heet                         Mon apel...
Hoeveel kost dit?        Konbyen sa i koute?
Alstublieft                    Silvouple
Tot ziens                     Orevwar

© Red Max photography    |    Red Max webdesign    |     RedMax@live.nl

bottom of page