top of page

SEYCHELLEN
tour-op-Mahe
augustus  2021

Samen met Marleen, Joell en Coen gaan we op ontdekkingsreis op het grootste eiland van de Seychellen, Mahe. We gaan eerst naar het Nationaal Museum in Victoria voor wat geschiedenisles en rijden dan richting het zuiden, waar in vroeger tijden de meeste plantages waren. 

JARDINS DU ROI - THE KING'S GARDEN


We belanden in de overblijfselen van de eerste specerijen 'plantage' van de Seychellen uit mid 1800. Van overal rondom de Indische Oceaan (Madagascar / Indonesia etc) werden door de Fransen kruidenplanten en ook specerijen naar deze plantage gebracht om te ontdekken of het klimaat en de grond geschikt zou zijn voor verdere ontwikkeling. Eigenlijk wilden de Fransen hier proberen de Nederlandse VOC te 'omzeilen', maar een groot succes is het met de specerijen op de Seychellen nooit echt geworden. 


Nootmuskaat, kruidnagel, kaneel, vanille, peper, patchouli, cacao, katoen en nog veel meer. De arbeiders werden vooral vanuit Afrika naar de Seychellen gebracht en als slaven tewerk gesteld. De export ging veelal naar Europa,  soms in de vorm van olie (coconut en patchouli oil). Na de afschaffing van de slavernij is er met de plantages niet veel meer gedaan. 


Maar de tuin bestaat nog steeds en het is uniek om zoveel diverse specerijen en ook medicinale kruiden bij elkaar te kunnen zien. Een paar reuze schildpadden maken het plaatje compleet. 

ZUIDOOSTKUST


Op dit moment waait de wind vooral uit het zuidoosten en dat maakt dat er aan deze kant van het eiland prachtige golven het eiland oprollen. We belanden natuurlijk in een gezellig barretje en nemen een gedurfde duik in de big waves. Later op de middag volgt nog een koele duik in het meertje bij een waterval en dan hebben we de Seychellen doop achter de rug; vanaf nu wordt er dagelijks vanaf het deckhouse van de Red Max in het frisblauwe water gedoken. 
 

BEAU VALLON en MORNE BLANC


Bij Beau Vallon is het heerlijk ankeren. Het strand is er lang en mooi en er zijn leuke tentjes met ijsjes, cocktails en gezelligheid. We belanden er diverse keren en Joell en Coen doen vanuit Beau Vallon nog een hike naar de hoogste berg van Mahe, de Morne Blanc - zo'n 700 m hoog. Een prachtig uitzicht naar de oost- én westkust is hun beloning. 

 

PORT LAUNAY EN DE THEE PLANTAGE


Als we op enig moment met de Red Max in Port Launay liggen, doen we een hike naar een andere baai. Onderweg veel gekleurde coconut-krabben en Coen klimt dan uiteindelijk nog zelf in een palmboom om een coconut te bemachtigen. Het lukt nog ook!  


Maar na een bizar duur happy hour biertje bij een resort op het strand willen we gewoon weer terug naar Beau Vallon en net voor de zon ondergaat droppen we daar het anker. Hebben we het voorvoeld? Bij Port Launay lagen we precies niet zo fijn met de rotsen rondom ons. De volgende dag ging het plots hard waaien en waren we blij met onze spontane actie om 's avonds nog naar de ruime baai van Beau Vallon te varen.


Natuurlijk wilden we ook nog de oude thee-plantage bezoeken. Dat viel een beetje tegen, want de thee-planten (niet meer in gebruik) zagen er wat verwaarloosd uit en de theefabriek zelf werd uitsluitend nog gebruikt om (geimporteerde) vanille-thee te verpakken... Toch gaf het wel een beetje een beeld en was het leuk even rondom de theeplanten te kunnen wandelen. 

LA DOMUS


Op een van de laatste dagen brengen we nog een kort bezoekje aan La Domus, het enige echt imposante gebouw in de hoofdstad Victoria. Het is de residentie van de Roomskatholieke priesterhood, gebouwd in 1934 en voor die tijd  van een bijzondere architectuur, geconstrueerd van granietblokken en voorzien van een aquaduct dat voorziet in water vanuit een nabije bron.

In de jaren '60 huisden er Capucijner missionarissen, vandaag wordt La Domus bewoond door slechts drie priesters. De meeste ruimten zijn inmiddels in gebruik voor administratieve diensten.
 

© Red Max photography    |    Red Max webdesign    |     RedMax@live.nl

bottom of page