top of page

SEYCHELLEN
het eiland Curieuse
augustus 2021

Vanuit Petit Coeur varen we met de dinghy naar het eiland Curieuse, daar hiken we via de mangroves naar de plek waar de meeste landschildpadden zijn. Tijdens de hike komen we ze al tegen; het zijn prachtige 'oerdieren' en gek op frisse groene blaadjes. 


Hun rugschild kan tot 1.20 m reiken en dan wegen ze wel 250 kg! Het zijn vaak oude reuzen, de meesten zijn ouder dan ons mensen. 


Het zijn geen veeleisende dieren, misschien is dat wel het geheim van hun overleving. Is er weinig te eten of te drinken dan deert dat het kolossale dier niet. Hij kan maanden zonder. Het is daarom dat ze ook onder vroegere zeevaarders zo geliefd waren - ze gingen gewoon levend mee aan boord en leverden een voedzame maaltijd aan de scheepslui. Gelukkig zijn ze nu beschermd. Op de Seychellen leven zo'n 100 - 150.000 exemplaren (meer dan het aantal inwoners).


Deze landrot is groot en zwaar, dus je zou denken dat hij zinkt in zee of als het water in de mangroves stijgt. Maar nee, omdat zijn longen hoog tegen zijn rugschild aan liggen - als een soort zwemvest - blijft hij gewoon drijven. 


Ze zijn ook helemaal niet schuw naar mensen en dat maakte het voor ons nog eens extra leuk.

© Red Max photography    |    Red Max webdesign    |     RedMax@live.nl

bottom of page