top of page

CANADA
juli 2023

HALIFAX

Van Boston naar Halifax, Nova Scotia (Canada) varen we 4 dagen achtereen in zeer dichte mist. We bevinden ons zelfs midden in de zeilrace van Marblehead naar Halifax, zien de bootjes op het computerscherm (danzij AIS) en hebben slechts in de laatste nacht een toplichtje kunnen zien toe het eventjes helder was. Ook een veld van vissers moesten we passeren, we hoorden de motoren rondom ons ronken en zagen helemaal niets. Niet eerder meegemaakt, en zo beleven we zelfs aan het eind van onze wereldom-zeiling nog altijd iets nieuws. 

Zodra we de Armdale bij Halifax opvoeren, klaarde het plots op en hadden we mooi zicht op de prachtige huizen daar. Helemaal aan het eind konden we bij de Armdale Yacht Club aan de steiger van het benzinestation aanleggen en mochten daar een paar dagen blijven liggen. 

De eerste avond gaan we wandelend op zoek naar een lekkere steak met frites, maar omdat de stad zelf een km of acht verder ligt, belanden we bij een restaurantje aan een vrij drukke rotonde maar waar het eten toch verrassend lekker smaakt. Aankomst-drankje erbij en we kunnen genietend terugkijken op het eerste traject van onze Atlantische oversteek. 

2023 - Boston to Halifax, vissers in de mist (2).jpg
2023 - Boston to Halifax, vissers in de mist.jpg

Met Jan en Dick bezoeken gaan we nog op zoek naar een nieuwe impellar en in de marina hard ware shop botsen we tegen Joanne, een bijzondere vrouw - voormalig actief geweest in Afghanistan en zo had ze nog wel meer vrij ongebruikelijke leef-ervaringen. Ze rijdt ons naar waar we maar willen en uiteindelijk komen we natuurlijk bij een lobster-tent waar we zowel een tweetal mooie kreeftjes als ook een zak vol coquilles kopen. Dat werd weer genieten in de Red Max kuip! 

In de stad Halifax hebben we ook nog een paar lekkere restaurantjes gevonden, waar natuurlijk vooral de verse vis het lekkerst smaakt. We bezoeken ook het scheepvaart-museum waar veel te zien is over de lokale bootjes (nu en in vroeger tijden van de indegious people), de Titanic (zelfs onderdelen ervan) als ook de aanvaring tijdens de WO I  in 1917. Op die dag werd de stad verwoest door de ontploffing van de SS Mont Blanc. Dit Franse vrachtschip was eerder door een misverstand in aanvaring gekomen met een Noorse vrachtschip in "The Narrows", een smal gedeelte van de haven van Halifax. De explosie veroorzaakte een tsunami die bomen afbrak, ijzeren rails verboog, huizen vernielde, schepen aan de grond zette en fragmenten van het schip de Mont Blanc over kilometers verspreidde. Ongeveer 2000 personen werden gedood en naar schatting 9000 mensen raakten gewond.Het is nog steeds een van de grootste door de mens veroorzaakte niet-nucleaire explosies.

Als je dan bedenkt dat de crash van de Swiss Airvlucht 111 in 1998 ook niet ver van Halifax vanaan was, dan zou je haast gaan denken dat deze gezellige stad het ongeluk aantrekt...:))

Dus gaan we met de Red Max maar weer verder, nu op naar St. Pierre & Miquelon - een nog altijd Frans eiland bij Newfoundland waar we hopelijk lekker en veel kunnen inslaan voor onze overtocht naar Europa. 

bottom of page