top of page

MALAYSIA

 

Selangor & Kuala Lumpur

October 2019

Kuala Lumpur en de Royal Selangor Yacht Club

van de modderige riviermonding en de vervuilde rivier Klang

 

 

We hebben een lekker windje mee en we kunnen de Red Max niet genoeg in toom houden waardoor we ongepland toch in het donker binnenlopen bij Port Klang. Daar belanden we in een bizarre, robotachtige omgeving met gigantisch grote zeeschepen die aan de kade liggen en waar de containers met evenzo bizar grote heen en weer schuivende armen geladen of gelost worden.

We kijken onze ogen uit, het is net of we in een soort gamewereld zijn terechtgekomen, want waar we ook kijken we kunnen geen mensen ontdekken. Alles gaat volledig geautomatiseerd en de intense verlichting geeft het een speciaal sfeertje.

 

Na een mijltje of 12 komen we dan terecht bij de Royal Selangor Yacht Club, de club waar Bas al eens eerder was om met Ed & Carla van de Bolero deel te nemen aan de Radja Muda Regatta. De stroming op de rivier is intussen gigantisch en het mannetje dat ons vooruit de weg wijst met zijn dinghy kan er maar nauwelijks tegenin komen. Met een knoop of 5 stroom in de kont proberen we aan te leggen, maar de stroming gaat precies wat in een bocht en Bas kon daardoor niet voorkomen dat ons uitstekende roerblad de scherpe punt van de ponton raakt en de roerkabel breekt. Shit, dat is een paar dagen werk aan de winkel!

Nadat Bas dit in een kokend heet achterschip uiteindelijk had gerepareerd en we ons al een paar dagen hadden opgewonden over de ongekende hoeveelheid vervuiling, die met het tij op en af de rivier Klang gaat, is het tijd voor een nieuw gezichtsveld en vertrekken we met de trein (door de Engelsen was het spoor al in 1886 aangelegd voor het vervoer van tin) voor een trip naar Kuala Lumpur.

 

Kuala Lumpur betekent letterlijk modderige riviermonding en is op deze plek ontstaan omdat arbeiders zich hier settelden, die werkzaam waren bij de winning van tin. In de stad is vooral de Chinese en Engelse elite (o.a. Merdekaplein met 100 m hoge vlaggenstok – hoogste van de wereld) terug te zien. Beide waren wij al eerder in Kuala Lumpur, dus kozen we ervoor een bezoek te brengen aan het National Museum en de Lake Gardens met de Taman Burung (meer dan 4000 ‘vrijvliegende’ vogels).

Natuurlijk werpen we nog een blik op de beroemde en door onweer verlichte Petronas Towers en na een heerlijk afsluitend glaasje port met prachtig zicht op de stad keren we terug naar de vuile rivier.

 

Ja, de vuile rivier dus…. nergens eerder tijdens onze wereldreis hebben we dit eerder gezien…. Onnoemelijke hoeveelheden plastic flessen, vuilniszakken, tuinstoelen, rugzakken, kisten, je kunt het niet bedenken, worden door zo’n 4 miljoen langs de rivier de Klang wonende mensen in het water gegooid en komen met het tij uiteindelijk in de Straat van Malacca terecht. Wij werden verdrietig van de aanblik hiervan, maar gelukkig raakten we bevriend met Mr Lynn, een in Maleisië geboren Chinees, die ons vertelde ons over de Nederlandse interceptor van Ocean Clean-up die sinds kort op de rivier Klang was gelanceerd.

 

 

 

Toen we dit hadden gezien, voelden we ons toch trots op ons kleine kikkerlandje en enigszins gerustgesteld that ‘some people do care’.

© Red Max photography    |    Red Max webdesign    |     RedMax@live.nl

bottom of page