top of page

VOLVO OCEAN RACE 

Gerwin, Ard en Alex en ook Toon, onze ‘wall captain’ kwamen begin juni in Lissabon aanvliegen en installeerden zich aan boord. De volgende dag klom er nog een delegatie van de jachtclub uit Albufeira aan boord en zo ook uit België Coen Wohrman met een vriend. Samen zouden we de in-port race van de Volvo Ocean Racers gaan volgen vanaf het prachtige water van de rivier de Taag. 

Eenmaal onder de enorme hangbrug van 25 April door, werden we echter tegengehouden door de waterpolitie!

Geen boot mocht er nog door, want de VOR jachten zouden niet ver daar vandaan een bovenboei ronden. Helaas werd deze boei vanwege weinig wind een kilometer teruggelegd, maar wij mochten er van de Portugese waterpolitie niet door en konden zo niets van de wedstrijd zien! 

Verschillende andere jachten braken door de politielinie heen, alleen wij werden in het bijzonder steeds teruggestuurd. Carlos van de jachtclub Albufeira heeft dan de voorzitter van de Portugese zeilfederatie gebeld en uiteindelijk liet de politie ons morrend door. Waarom weten we niet, maar eenmaal in de buurt van het monument van de ontdekkingsreizigers waar de boventon nu lag, kwam er een politieman op zijn zwarte RIB bij ons aan de reling hangen. Coen, op dat moment  aan het roer, stuurde af, zodat hij zich noodgedwongen wel op het voordek moest slingeren. Hij stond daar vervolgens als een  razende te tieren, omdat we zogezegd te weinig respect voor de politie hadden getoond en ook ik kreeg een uitbrander.

Het was een mooi staaltje Portugees politie-macht-vertoon en we hebben er dan maar een leuk filmpje van gemaakt.

Uiteindelijk werd het toch een mooi feest, waarbij we na afloop tussen de zeven VOR boten door laveerden, die weer op weg naar de haven waren.

 

In het VOR dorp ben ik weer herenigd geweest met Bruno Dubois, de ‘Wall Captain’ van Dongfeng.

Hij heeft ervoor gezorgd, dat we allemaal in het binnenste van de Donfeng mochten, waar we ons vergaapten aan het carbon en de techniek.

 

’s Avonds in Seixal is het ietwat uit de hand gelopen in een kroeg, waar de vrouwen met slipjes stonden te zwaaien en later als we op een gezellig pleintje bij ‘Mama’ wat zijn gaan eten, met een lekker flesje wijn en koffie na. De gin tonics op de goede afloop hierna deden de deur dicht.

 

De tweede dag  van de VOR happening waren we allemaal toch wat stiller en zijn we op tijd bij de startlijn voor anker gegaan.

Nadat de boten, met de Brunel op kop, vertrokken waren mochten we een jonge dame uit Utrecht, die bij ons aan boord was, niet in de nabije VOR haven terug aan de wal zetten, wat we stiekem toch gedaan hebben.

 

Daarna zijn we vertrokken voor onze zeiltrip richting de Algarve.

bottom of page