top of page

INDONESIA

Kalimantan

September 2019

Kumai

We zeilen een nachtje door vanaf het eiland Bawean (een tussenstop vanaf Bali). 's Nachts zijn er hele vissersvloten die ons tegemoetkomen; sommigen varen recht naar ons toe, want ze zijn erg nieuwsgierig. Beter maar goed wakkerblijven dus!

 

Kumai is de plaats waar we voor anker gaan, zo’n 20 mijl op de Kumai River in Kalimantan (Borneo). Als we aan ons welverdiende aankomstbiertje zitten, verwonderen we ons over het prachtige geluid van de vogeltjes dat vanuit de stad naar ons toekomt…. dachten we ….

 

Want onze gids Majid legt ons de volgende dag uit dat we slechts luisteren naar CD’s met opnames van de lokale zwaluwachtigen. Huhhh??? Ja echt, de vogels worden daarmee gelokt naar de enorme, lelijke betonnen gebouwen, met de bedoeling om daar te nestelen waarna ze worden weggehaald voor gebruik in de bird’s nest soup, een zeer kostbaar delicatesse (naar het schijnt; we hebben het niet kunnen proeven helaas).

De nesten worden geweven van het speeksel van het vogeltje dat zich verhardt zodra het met lucht in aanraking komt. De nesten worden gemaakt door de mannetjes en bevatten een hoog gehalte aan calcium, ijzer, magnesium en het nuttigen ervan zou goed zijn voor je gezondheid en het libido verhogen.

Een keer raden dus wie de grootste afnemers zijn van dit zeer kostbare goedje…. inderdaad ja, de Chinezen dus. Wat een wonderlijke wereld toch!

 

We scharrelen wat rond tussen de betonnen vogelgebouwen en de leuke straatjes en de kleurrijke markt. Behalve de vogelgeluiden zijn ook de moskee-gebedsoproepen luid aanwezig. Een levendige plaats dus! We boeken onze 2-daagse boottoer naar Camp Leakey, waar we de orang-utans zullen gaan zien; we zullen Red Max een nachtje op de rivier moeten achterlaten. 

 

 

 

 

ORANG UTANS 

Tanjung Puting National Park

De Hollanders hebben toch ook nog wat goeds gedaan!

 

Reizen door Indonesie is ook teruggaan in de tijd en als Nederlander ben je dan niet altijd even trots op onze bezettingsperiode hier en dat gedurende 300 jaar maar liefst! Op veel plaatsen zijn natuurlijk nog herinneringen aan deze tijd terug te vinden.

 

Hoe fijn was het dan wel om ook iets positiefs terug te zien uit deze tijd Wij vonden het in het 400 hectaren grote Tanjung Puting National Park met het grootste wilde orang-utan sanctuary in de wereld. Deze bleek namelijk oorspronkelijk te zijn opgericht door de Nederlanders en wel rond 1930. 

 

We varen met een Klotok river boat de Sekonyer rivier op voor een 2-daagse trip naar de orang-utans. Heerlijk om aan boord te leven en niet te hoeven opletten!

We doen diverse stops aan waar er op een bepaalde tijd van de dag zoete aardappels en bananen worden gelegd, zodat de orang-utans die hier uitsluitend in het wild leven, naar toe kunnen komen. In het regenseizoen vinden ze voldoende fruit en komen ze uiterst zelden. Nu is het erg droog en we krijgen ze dan ook in alle soorten en maten te zien.

Het is onuitlegbaar bijzonder om op een plek te zitten wachten, dan uiteindelijk boomtoppen te zien bewegen, iets roodbruinachtigs te zien en dan… slinger de slinger via lianen deze grote prachtige apen te zien verschijnen. Stuk voor stuk hebben ze hun eigen gedrag en gezicht en we krijgen er geen genoeg van. We zouden dagen kunnen blijven kijken!  

 

Wat we leerden over deze apen….

 

Allereerst wat het verschil is tussen monkeys and apes….  Orang-utans behoren tot de ‘apes’, want ze hebben geen staart en houden ook niet van zwemmen (kunnen het ook niet). De monkeys daarentegen hebben wel staarten. 

 

Orang-utans (Orang = mens en Utan = bos) zijn de grootste boomlevers ter wereld. Ze maken iedere avond een nest in de boom om in te slapen. Ze zijn uniek in hun eigen soort: alle andere apen zijn sociaal, terwijl de orang-utan semi solitair leeft. De grootste “groep” bestaat uit een moeder en haar kleine(n). Het mannetje speelt geen rol in het grootbrengen van de kleintjes. Deze blijven zo’n 5 tot 6 jaar afhankelijk van hun moeder, als ze 7 a 8 jaar oud zijn, zijn ze volwassen en gaan hun eigen nest bouwen en zelf zoeken naar voedsel.

Tussen 15 en 20 jaar ontwikkelen (alleen) de mannetjes de ‘cheek pads’. Een volwassen mannetje kan meer dan 120 kg wegen en de vrouwtjes rond de 50 kg. In het wild worden orang-utans zo’n 40-45 jaar oud.

 

Ontwikkeling van 'Cheek pads' bij de mannetjes

 

We zagen tijdens onze riviertocht ook nog neusapen (proboscis monkey’s), eveneens een bedreigde soort . Deze leven vooral langs de rivier en kunnen enorme sprongen maken in de hoogste toppen van de bomen.

 

Verder zagen we nog een gibbon en natuurlijk ook macaque-aapjes. Deze laatste vindt je zo’n beetje overal in Indonesie.

 

Zwemmen in de rivier ging niet… dat was voorbehouden aan de krokodillen. We hebben ze niet gezien, maar wel veel platgelegen rietplekken waar ze ’s nachts slapen. Ze kunnen tot 5 meter lang worden en er zijn gevallen van fatalities geweest op deze rivier.. 

© Red Max photography    |    Red Max webdesign    |     RedMax@live.nl

bottom of page