top of page

FIJI ISLANDS

Viani Bay & Taveuni

July 2018

We zeilen langs het grote Rai naar buiten met een lekker ruim windje, maar allengs neemt de wind toe en wordt de windhoek kleiner. Groen water over dek dus en als we in de zeestraat bij Taveuni komen, staat hier 25 K wind te blazen.

Om in de baai te komen maken we een omweg om veilig tussen de riffen door te komen, maar eindelijk kan het ankertje vallen.

 

Viani Bay:

Het is idyllisch stil, hier heerst een Micro klimaat in de windschaduw van de hoge bergrug van Taveuni. De donkere Fijiaanse Jone en de blonde Duitse Marina komen langs varen, die aan de wal tussen de bomen pas een nieuwe duikschool hebben opgebouwd. Er staat ook een schooltje waar de kinderen van de omliggende huizen aan de baai met snelle bootjes naartoe worden gebracht. We gaan een avondje heerlijk gezellig eten in het open houten restaurantje van Marina en Jone. We tuffen met ‘gompie’ naar een schitterend privé resort van een of andere rijke Amerikaanse juwelier, waar tegen de berg een mooie witte kapel staat en een gemeenschap van zo’n 20 Fijianen het onderhoud plegen. Tijd om over te steken en langs het grote Rainbow Reef naar het eiland Taveuni te varen.

 

Taveuni en Paradise Resort:

zo’n 15 mijl aan de zuidwestkust. We worden hier prinselijk ontvangen door een jongen in een kano, die vanop afstand met zijn oranje peddels  zwaait om aan te geven waar voor ons een vrije boei is.

Het resort is inderdaad paradijslijk en we liggen heerlijk in de luwte van de ondergaande zon te genieten.

Taveuni is ‘the Garden Island of Fiji’. Hier regelen we een taxi waarmee we helemaal naar de andere kant van het eiland over slechte wegen hobbelen.

We klimmen in de jungle tegen een steile berg op langs een snel stromend riviertje om de watervallen te bewonderen. Het is er schitterend, maar bij het oversteken van de rivier met grote gladde keien val ik tot mijn nek in het water.

Hmmm lekker koel en gelukkig kan de Gopro ertegen. Verder omhoog staat er plotseling een grote blauw paarse krab met opgeheven scharen voor ons. Monique gilt het uit als hij tussen haar benen omhoog springt, een grote donkere kikker kijkt het lodderig aan. Maar de watervallen zijn schitterend, die tussen al het onstuimig groen en rotsen minstens 60 meter naar beneden klateren. We zwemmen in de beneden poel, heerlijk zoet water! Onze taxi driver laat ons op de terugweg nog een plek zien, waar de 180 graden meridiaan overloopt, je springt zo van de ene in de andere dag! Verderop is het dikke pret voor de jongeren in een natuurlijke wild water baan tussen de gladde rotsen.

 

Na een romantisch lekker ontbijt op het terras van Paradise Resort maken we los en zeilen de nacht in richting Suva, de hoofdstad van Fiji.

© Red Max photography    |    Red Max webdesign    |     RedMax@live.nl

bottom of page