top of page

 Guarajai & Bracuhy

juni 2016

We schuren, schrappen, plamuren, schilderen en spuiten erop los!

 

Voor de broodnodige nieuwe antifouling gaan we op aanraden van onze vriend Tio naar Guaraja bij Santos.

We melden ons aan bij de super jachten werf MCP yachts en worden met de grootste travellift van Brazilie (150 ton) keurig op de kant gezet.

 

Ondanks dat we al veel gedoken en geschrapt hadden, schrokken we nog meer van het rif, dat zich vooral aan onze kiel was gaan hechten.

Onmiddellijk ga ik (Bas) aan de gang met een hoge druk spuit voor het ergste vuil en begint Monique aan de kiel te schrappen. Wat heerlijk om die rommel kwijt te raken.

De boot liep minstens een knoop langzamer!

 

Nu krijgen we ook de kans om de vrij boorden eens goed onderhanden te nemen.

Met schuurpapier 2000 wordt onze verflaag gepolijst en opgepoetst met Polytron, dat tegelijkertijd een UV bescherming is tegen inwerking op onze rode verf. Beschadigingen worden geplamuurd en gespoten en na een week van hard labeur ziet onze angel er weer stralend uit!

 

In het weekend gaan we met de bus naar Sao Paulo, daar zien we Paulo, de Braziliaanse vriend, die in 1999 al met de Red Max van Salvador was meegezeild tot Kaapstad met een tussenstop op Tristan da Cunha in de Roaring Forties.

(Zie ons boek “Tussen de Grote Beer en het Zuiderkruis”)

Paulo (intussen vader van een zoon) ontmoeten we samen met zijn vrouw Renata en tijdens een gezellig etentje  kunnen we weer oude koeien uit de sloot halen.

 

De volgende dag halen we Joell (Monique’s zoon) en zijn vriend Coen op van het vliegveld en met hen zeilen we terug naar ome Tio in Ubatuba. Onze nieuwe Braziliaanse vriend heeft ervoor gezorgd dat het RVS kraantje dat ik had getekend, klaar is. Het ziet er mooi uit: niet te opvallend en een groot gerief, vooral straks in de caletas van Patagonia.

 

Dan zeilen we terug naar Bracuhy omdat daar Dalmo, de beste zeilmaker voor buiskappen woont en we kunnen achter zijn huis met zwembad en douche aanleggen. Heel praktisch! Joell en Coen vertrekken per bus naar Rio de Janeiro en na een paar dagen is onze ‘sprayhood’, samen met een nieuwe bimini, klaar! Vol trots nemen we afscheid van Dalmo en Ana zijn vrouw. Intussen zijn wij uitgeklaard uit Brazilie en daarmee vanaf nu officieel ‘onderweg naar Uruguay’.

 

bottom of page