top of page

Buenos Aires 

september 2016

HET PARIJS VAN HET ZUIDEN

 

Buenos Aires is wellicht de meest fascinerende stad van Latijns-Amerika.

 

Swingend, levendig en een mooie mix van authentiek en modern. Dankzij talloze winkels en boetieks, de architectuur, het culturele leven, restaurants en de kosmopolitische bevolking, staat Buenos Aires ook als het Parijs van het zuiden bekend. 

 

Bewonder de meesterwerken van de architectuur. De diverse bouwstijlen rond Plaza en Avenida de Mayo doen denken aan het Parijs van vroeger. Het havengebied rond Puerto Madero is een prachtig voorbeeld van een urbaan renovatie project; het kleine “Manhattan” toont hoogstandjes van moderne Argentijnse en Spaanse architecten.

 

Maak een wandeling door de meest exclusieve wijk van de stad, La Recoleta. De architectuur weerspiegelt de rijkdom van de vroeg 20-eeuwse Argentijnse aristocratie. Ook hier is Parijs zeker als voorbeeld genomen, je ziet dat onder andere terug in El Retiro spoorstation, “Champ Elysees” Avenida de Alvear en diverse paleizen in Franse stijl.

 

Geniet in Buenos Aires ook van de beroemde barrio La Boca, gelegen aan de oude haven, met zijn kleurrijke van hout en golfplaat gemaakte huizen en de authentieke tangodans. 

Buenos Aires is een miljoenenstad, maar toch hebben de afzonderlijke wijken een geheel eigen uitstraling en sfeer. Het laat zich met zijn diverse bevolking en non-stop bedrijvigheid best vergelijken met New York, hoewel sommigen het wel het ‘Parijs van het Zuiden’ noemen.

 

De stad kent natuurlijk vele bezienswaardigheden, maar we mogen zeker niet missen:

 

Het Plaza de Mayo in Montserrat (de oudste wijk), waar de president vanaf het balkon van het presidentiele paleis het volk toespreekt en het volk terug schreeuwt.

 

Ferria de San Pedro Telmo, de zondagse markt (met optredens van tangodansers) op het Plaza Dorrego.

 

Teatro Colon, het wereldberoemde operagebouw. Het in renaissancestijl ontworpen gebouw telt maar liefst zeven verdiepingen, maar is natuurlijk vooral befaamd vanwege haar weergaloos programma van muzikale talenten, van Strawinsky tot Maria Callas

 

Het befaamde Café Tortoni, toeristisch, maar niet op een vervelende manier.

 

Cementerio de la Recoleta, de begraafplaats van de Argentijnse elite en waar ook Evita Peron uiteindelijk te ruste werd gelegd.

 

Het trendy uitgaansleven van Palermo, de grootste, hipste en, in sociaal opzicht, meest diverse wijk van Buenos Aires . Open ruimten en parken, avant-gardistische restaurants en luxe lofts worden afgewisseld met winkels in auto-onderdelen en ook voor arbeiders betaalbare woonruimte.

 

Nadat we de tijd hebben genomen om Buenos Aires te bewonderen, zeilen we verder naar Mar del Plata. 

 

bottom of page